TREKANTEN SENTER

TREKANTEN SENTER

ASKER, 2022
CITYCON

24 300 m²

Prosjektet innebærer en løsning for utvidelse av Trekanten kjøpesenter, og oppføring av hotell og kontor. For Asker sentrum er dette en unik mulighet til å få et levende bysentrum hvor kjøpesenteret er en aktiv generator for byliv, og hvor Rådhuset finner sin plass i en bymessig sammenheng. For Trekanten er det en mulighet til å bidra til aktivitet og attraktivitet i byrom som pr. i dag fremstår som baksideområder.

Rådhustorget er en sentral del av plangrepet for å skape en ramme for bebyggelsen og kulturaksen, og det gir også byggene en anledning til vise seg frem i bysituasjonen. Hotellet trer tydelig frem og det nye kontorbygget får en representativ plass i tilknytning til hovedinngangen på hotellet. Det eksisterende kontorbygget (kommunens administrasjon) vil også knyttes sammen med Rådhuset. Det skapes videre en visuell kontakt mellom oppe og nede, mellom byen og Rådhustorget.

Bygningsvolumene og deres fasadeliv tilpasses retninger og dimensjoner i bebyggelsen i nærområdet, som blant annet gjør at det oppstår kontinuitet og gatedannelse. Prosjektet er utformet for å fungere og finne sitt sted i en mangesidig bysituasjon. I omgivelsene finner vi i hovedsak to ortogonale retningssystemer; Rådhuset og Kulturhuset. I prosjektet flettes disse sammen og danner en naturlig overgang fra det ene til det andre.

Prosjektets sammensatte form utgjør en meget gunstig planstruktur for kontorbygg. De lyse arealene langs fasaden disponeres til arbeidssone, som gir en god kvalitet på arbeidsplassene med både dagslys og utsikt til omgivelsene. Fra det sentrale sosiale sentrum i planen er det visuell forbindelse til hver av de tre glassgårdene. For hotellet utnyttes fasaden til hotellrom hele veien rundt. Det etableres en kompakt figur med et åpent areal - et nytt atrium. Dette gir også en fin variasjon i tilstøtende gangforløp.

Asker sentrum er preget av tegl, både i ny og gammel bebyggelse. Å spille videre på dette fremstår veldig naturlig og er en opplagt mulighet for å videreutvikle den helhetlige bykjernen. Det legges opp til å benytte tegl og tre som fasademateriale og massivtre i konstruksjoner. Det skal oppleves som attraktivt å bevege seg langs fasadene, og man skal føle de er imøtekommende og attraktive. En variasjon mellom tette teglvegger og åpne glasspartier bidrar til denne artikulasjonen, både sosialt og kommersielt.

Den tyske skole holder til i bygningen som opprinnelig ble bygget som Hegdehaugen skole (1916-1919). Prosjektet omfatter tilbygg av gymsal og garderobeanlegg på underetasjeplan, samt ombygging og tibygg for barnehagebruk på samme plan. Skolegården senkes delvis slik at garderobeanlegg/ barnehage får trinnfri adkomst fra det laveste nivået i skolegården.

Alle takflater er tatt i bruk til uteoppholdsareal for elevene. Det oppstår spennende nivåforskjeller og skolegården deles naturlig opp i ulike soner. Det opprettes tilgang til nabohagen som skal stå til disposisjon for elevene i skolens åpningstid.

Tilbygget fremstår med tilsvarende overflate og materialbruk som eksisterende bygg, men brytes opp med store glassflater som gir innblikk og utsyn til aktiviteter i gymsal, korridor og uteareal på to plan.

Loftet i eksisterende bygg bygges ut til lærerarbeidsplasser og det opprettes takoppløft mot gårdsrom.